Donderdag 28 maart 2013

 

Een bijzondere dag vandaag. Het gaat weer beginnen. Vandaag start het seizoen 2015 van de Passiespelen Tegelen. En dat op de witte donderdag, de dag van het laatste avondmaal. De witte donderdag, die altijd een belangrijke rol heeft bij de Passiespelen in Tegelen. Vandaag rij ik niet alleen richting Tegelen. Een dorpsgenoot uit Wanssum wou wel eens mee om wat mee te krijgen van de grote Passiespel familie. Ze overweegt om auditie te doen. "Dan kom je toch me, kun je meteen horen wat we in 2015 gaan doen", was mijn reactie. Dus gaat ze mee.

 

Vreemde blikken kijken me wel even aan. Wie is daar meegekomen. Maar toch zijn er spelers die Marèl, zoals ze heet, aanspreken. Een opmerking, van een van de spelers, hoe lang hij al mee doet aan ons spektakel en hoe geweldig hij het nog steeds vind maakt haar al een beetje enthousiast.

 

We worden opgeroepen om in de oude Haandert zaal plaats te nemen. Voorzitter Wim Beurkens krijgt het woord en mag het niet te lang maken vandaag. Wim kijkt erg uit naar het komende seizoen. De nieuwe tekst is erg mooi en er zitten scènes in waar Wim erg blij mee is. Ik zal zeker niet gaan vertellen wat er in zit, daarvoor moeten jullie maar naar de Doolhof komen in 2015.

 

Patrick Lateur is de volgende die aan de beurt komt. Deze Belgische schrijven verteld de aanwezige hoe zijn tekst ontstaan is. Leest zelfs enige zaken eruit voor. Hij straald een enorme rust uit, dat terwijl hij redelijk snel praat. Of zou dat komen dat het Belgische accent hieraan meewerkt. De vrouwen zullen in 2015 een belangrijke rol in het Passiespel krijgen, dit doet de dames hartjes in de zaal sneller kloppen. Zouden er meer rollen voor de dames komen? Ook hier ga ik nu zeker nog niet op in, dat houden we nog even spannend. Nadat de schrijver alle zaken behandelt heeft wordt de tekst officieel over gedragen aan voorzitter Wim Beurskens. Niet op papier maar op een geheugen stick. Wim gaat hem vanavond nog lezen. Ik zelf heb nog niet zo'n beeld van wat het kan gaan worden. Dit heeft zeker te maken met dat je de hele tekst nog niet hebt gezien.

 

Regisseur Cees is nu aan de beurt. Natuurlijk doet hij dat op de wijze zoals we dat van hem kennen. De microfoon wordt uit het statief genomen en het briefje met de zaken welke hij ons wil vertellen krijgt een plaatsje op de lessenaar achter hem. Hij kan het wel zonder briefje. Net terug uit Jeruzalem, waar hij een pelgrimage heeft gemaakt met 12 vrouwen. We krijgen enkele indrukwekkende verhalen over ons heen. Ontroerend, lachwekkend, maar van sommige verhalen kruipt je het kippevel op de armen. Zeker heeft hij zaken gezien welke een plaatsje zouden kunnen krijgen in ons Passiespel, maar daarvoor is het nog te vroeg. De tekst is nu klaar en nu kan ik gaan werken aan de productie van 2015. De komende weken zullen we goed naar de tekst gaan kijken. Moeten we deze misschien hier en daar kleinschalig aanpassen? Niet dat hij niet goed zou zijn, maar past het wel in de voorstelling zoals hij dat nu voor ogen heeft.  Dat zijn de vragen die we de komende weken ons zullen afvragen. Dan kan ik gaan werken aan mijn regieconcept. Maar zeker horen hier ook de spelers bij. Zonder spelers geen spel. Dat brengt hem op de audities welke eraan zitten te komen.  Van 23 mei tot 30  mei zullen de audities gehouden worden en daarvoor kun je je opgeven. Meer informatie vindt je natuurlijk op de site van de Passiespelen: www.passiespelen.nl

 

Na de bijeenkomst is het nog tijd voor een lekker glaasje en kunnen we gaan klinken op wat er aan zit te komen. Hopelijk een geweldig seizoen in 2015!

 

Zaterdag 25 mei 2013

 

Een spannende dag vandaag. De dag dat ik op auditie mag voor de Passiespelen van 2015. Enkele weken geleden heb ik me hiervoor op gegeven en heb ik 3 teksten via de mail gekregen. Deze moest ik voorbereiden. Tijdens de korfbaltraining van dochter Fabiënne heb ik hieraan kunnen werken. Enigszins vreemd werd er wel gekeken door mensen als de raam open stond en zijn hoorde wat ik zij. Maar goed dat hoort er allemaal bij.

 

Vandaag moet ik me melden bij de Heilig Hart kerk. Nostalgie! Jaren ben ik misdienaar geweest in deze kerk. Ik meld me in de in pastorie. Hier zitten al enkele Passiespelers te wachten. Cees is er nog niet. Loopt al uit voor het begonnen is. Dit mag zeker de pret niet drukken. Gelukkig is er koffie. Altijd leuk om met Passiespeler bij te kletsen. Ook Pastoor komt nog even binnen, omdat hij nog aan het werk moet mag hij voor. Wat een geweldige man!

 

Gelukkig komt Cees vrij snel en gaat het beginnen. Dan is het mijn beurt. Ik begin echt helemaal verkeerd. Of het aan de koude kerk ligt, of de spanning maar ik sta te rillen op mijn benen. Ik was toch eigenlijk niet zo zenuwachtig maar nu ik voor Cees sta en het gaat verkeerd is het toch heel anders. Dan maar op nieuw beginnen. En nu gaat het gelukig goed! Daarna nog een stukje en het zit er al weer op. Ik kan weer naar huis...

 

Nu wachten op de dag dat bekend gaat worden welke rol ik in 2015 voor mijn rekening kan nemen.. SPANNEND!!!

 

Zaterdag 29 juni 2013

 

Ik schrijf deze bijdrage aan mijn dagboek iets later dan gewoonlijk. Afgelopen donderdag hadden we de bekendmaking van de spelers welke in het seizoen mogen beschikken over een rol met tekst. Ik ben redelijk op tijd in het Cultureel Centrum "De Haandert". Langzaam maar zeker, wordt het drukker en drukker. Lang geleden dat het zo druk is geweest op een bijeenkomst van de Passiespelen van Tegelen. Vanavond is misschien ook wel de belangrijkste avond van het komende speelseizoen. Vanavond maakt Cees Rullens alles bekend. De spanning is goed te voelen onder de medewerkers, die zich traditioneel eerst kunnen werpen op koffie en vlaai.

Er wordt volop gespeculeerd wie er wat gaat spelen. In het nieuwe spel is er een belangrijke plaats voor de vrouwen. Dus vooral in dit kamp, kun je de spanning ook goed aflezen. Dan gaan de deuren van de oude zaal van de Haandert open. Alleen medewerkers van de Passiespelen mogen vanavond naar binnen, dit is toch een familieaangelegenheid. Buitenstaanders zijn ongewenst.

Na de toespraak van voorzitter Wim Beurskens gaat het woord naar Cees, die voor vanavond wel een heel speciale tas heeft meegenomen. Een tas met een afbeelding van Jezus erop. "Ik had hem al wat langer, maar vanaf nu ga ik hem gebruiken", aldus Cees. Uit de tas komt een witte klapper.  "Hierin staat het tot nu toe goed bewaarde geheim". Nadat onze regisseur heeft duidelijk gemaakt dat het voor sommige een leuke avond zal worden en voor anderen niet, gaat het dan ook echt beginnen.

Regisseur Cees noemt de namen van de personen welke een sprekende rol hebben in de komende editie.  Wie er wat gaat spelen, doet op dit moment nog niet zo ter zake. Er kan nog zoveel veranderen. Als laatste wordt dan bekend gemaakt wie de rol van Jezus mag gaan spelen. Abbie Chalgoun? Ik sta op en kijk rond, want deze naam ken ik niet. Even kijk ik, vooordat de rest van de zaal voor mij gaat staan, hem recht in het gezicht. Erg mooie kop, en gebruind type. Een enorm applaus volgt, Abbie houdt de handen voor zijn gezicht van totale verbijstering.

Dan volgen de felicitaties, leuk van zoveel reacties van de collega Passiespelers.

Nadat het weer rustig is geworden is het tijd voor de cast foto. Hierop staan alle personen welke namen vanavond zijn genoemd. Daarna tijd voor een drankje. Meteen valt op dat er wat mensen weg zijn. Jammer. Ik neem nog even de tijd om met tekstschrijver Patrick Lateur mijn rol, als Aäron, door te nemen. Ook vraag ik hem om een stukje in mijn tekstboek te schrijven. Met een pen van voorzitter Wim Beurskens wordt dit gedaan. Dan nog maar even nakletsen, en naar huis.

Nu twee dagen later is er toch al weer heel wat gebeurt. Het nieuws dat Abbie de rol van Jezus gaat spelen is meteen groot nieuws. De telegraaf, RTL, L1, allen maken melding van deze gebeurtenis. Verwacht had ik dit wel maar al zo snel? Er staat al zelfs een poll op de site van de limburger waarop mensen kunnen stemmen. Waarom toch al die drukte over Abbie. Ja, hij mag dan uit Marokko komen. Maar om er zo'n punt van te maken, vindt ik wel heel erg overtrokken.  Abbie is een kei aardige kerel, en wat maakt het dan uit waar je vandaan komt. 2 jaar geleden was hij Prins Carnaval, en hiermee doet hij me meteen denken aan een andere Jezus. Hans Vorstermans speelde in 1990 de rol van Jezus en was tijdens de carnaval van dat jaar ook prins. Prins en Jezus zit dicht bijeen, de raad van elf, of 11 apostelen.

Laten we de komende weken maar lekker genieten van de vakantie, zodat we in september met de repetitie kunnen gaan beginnen.

 

Zaterdag 29 juni 2013

 

Met toch wel een beetje een gespannen gevoel pak ik vandaag de auto voor weer een rit richting Tegelen. Of eigenlijk Venlo. De binnen repetities vinden plaats in een locatie in Venlo. Het nieuwe tekstboek in de tas. Gelezen… ja beetje, vooral de teksten die ik zelf mag zeggen. Maar verder niet. Beter om ze niet te leren want Cees zal toch wel zeggen hoe hij het graag wil en dan kan je het weer anders gaan instuderen. Laten we daar maar even mee wachten.

Het lijkt al weer zo lang geleden, dat we afscheid namen na het einddiner , als afsluiting van de reis. Maar toch zijn we al weer 3 jaar verder. We gaan met deze groep, zoals hij vanavond bijeen zit, waarschijnlijk 20 maanden werken tot er een geweldige op de bühne in de Doolhof staat. Natuurlijk is de groep nog niet compleet. Er zullen er nog afvallen en andere bijkomen, maar dat kennen we wel. Ik start vandaag aan mijn 10 seizoen. Pap wist het vanavond mooi te omschrijven. Na 2015 hebben we aan de helft van alle Passiespelen meegedaan.

Erg mooie locatie waar we mogen repeteren. Wel voelt het al snel heel warm aan. Of dat ligt aan de gespannen spelers of omdat het lokaal warm is heb ik niet kunnen uitvinden. We lezen vandaag de hele tekst door. Van voor tot helemaal van achter. Af en toe betrap ik me erop dat ik me zit voor te stellen hoe het er straks uit gaat zien. Wat zit er allemaal in dat koppie van Cees? Af en toe worden mijn gedachten onderbroken door een stevige hoestbui!

Als we voor de tweede keer de tekst voor ons nemen, start ook het regisseren. En pardoes neemt Cees ons weer mee in een van zijn (vele) mooie verhalen van de plek waar ons verhaal zich afspeelt. Je voelt dat het hem wat doet als hij terug denkt aan de tijd die hij er doorbracht. Stiekem hoop ik dat we ook dit jaar veel van zijn ervaringen mogen horen. Cees weet dat altijd op een zeer indrukwekkende manier over te brengen.

Na afloop nog even wat drinken, en dan weer snel terug naar huis. Stiekem denk ik dat we er een mooi geheel van gaan maken. Er moet dan natuurlijk nog wel heel wat water door de maas, maar ik ben nu al trots dat ik erbij mag zijn. Jij toch ook?

 

 

Donderdag 17 april 2014

 

Het was al weer een tijdje geleden dat ik weer wat geschreven had. De repetities lopen in volle gang en ik moet zeggen dat we er lekker doorheen lopen. Alle rollen zijn ondertussen ingevuld en we hebben de cast dus kompleet.

 

Vandaag op Witte Donderdag is het traditie dat de spelers bij elkaar komen voor een samenzijn en vergadering. Op de witte Donderdag voor het seizoen is altijd de officiële rollenuitreiking, en het seizoen erna de huldigingen van de Jubilarissen. Maar ook op deze avond staat er wat speciaals op het programma. Vandaag krijgen we de maquette van het toneel, zoals het er in 2015 uit zal zien, te zien. De pers had deze eer al s'middags dus voor de Omroep Venlo kijkers is het geen verassing meer.

 

Natuurlijk is er bij binnenkomst koffie en vlaai. Zo hoort dat bij onze bijeenkomsten. Onder een doek staat de maquette opgesteld als we de zaal betreden. Nadat onze voorzitter de zaal heeft bijgepraat met het laatste nieuws onthult hij samen met Cor van Leipsig (Jezus 2000, en verantwoordelijk voor het decor) de maquette. Het ziet er weer voortreffelijk uit! Klasse werk weer van onze Cor!

 

Hij geeft na de onthulling nog een korte uitleg, van wat er allemaal gaat komen. Hierdoor stijgt bij mij alleen maar de wens om te gaan beginnen. Maar dat duurt nog wel een jaartje.

 

Terug in de Foyer  worden van de rolspelers de maten opgenomen. Dit wordt niet gedaan nadat je op de foto bent gezet, met een blaadje met daarop je naam en rol. Alle maten worden opgenomen, niets wordt aan de twijfel overgelaten. Er zal de komende weken goed gewerkt moeten worden want binnenkort zullen ook de eerste foto's gemaakt moeten worden.

 

Schrijver Patrick Lateur is ook aanwezig vanavond. De afgelopen tijd is de tekst van de Passiespelen in boekvorm uitgekomen. De belangstellende kunnen hem vanavond kopen. Natuurlijk met een persoonlijke noot van de schrijver erin geschreven. Altijd leuk voor in de verzameling.

 

Maandag 21 april 2014

 

Zoals gebruikelijk was vandaag weer de jaarlijkse eiertip. Zo'n 96 eieren werden in het theater verstop en door onze kids vakkundig gevonden.

 

Donderdag 28 augustus 2014

 

Vandaag weer zo'n belangrijke dag, de officiële start van de kaartverkoop voor de Passiespelen 2015. In een speciale bus vol met foto's van de Passiespelen trokken spelers richting Maastricht. Hier werden aan Gouveneur Theo Bovens de eerste twee kaarten verkocht. De site van de Passiespelen is aangepast aan het nieuwe seizoen en hier kun je je kaarten alvast bestellen. Van dit moment werden mooie beelden gemaakt door Omroep Venlo en L1.

 

 

Zondag 14 September 2014

 

Nadat vorig jaar de repetities al begonnen waren voor de rolspelers. De foto’s gemaakt zijn en de verkoop van de kaarten zijn begonnen, was er vandaag weer een speciale dag. De eerste echte “Full-Cast” repetitie. Om tien uur vangen we aan, iets wat niet makkelijk is als je een aantal dagen laat in je nest lag. Maar wat moet dat moet!

Voorafgaand aan deze repetitie krijgen de rolspelers eerst de uitleg wat er straks gedaan wordt. Voor deze spelers welke al een jaar aan de gang zijn is de Doolhof en vooral de scene zetting hier nog onbekend. De meeste repetities hebben plaatsgevonden in een lokaal. Het wordt trouwens hoog tijd dat Pilatus personeel krijgt. Zijn tempel is een grote herfstbladerpracht. Misschien kan iemand hem een bladblazer lenen?

Als iedereen de scene enkele keren heeft gespeeld  tijd voor een pauze. Angelique heeft samen met de dames welke haar helpen het weer prima voor elkaar. Diverse broodjes, Koffie, fris en enkele andere snacks zijn te verkrijgen. Heerlijk.

Het wordt al lekker druk in de Doolhof. Het volk, zoals dat binnen de Passiespelen, heet komt binnen. Onder het toeziend oog van een stralende zon gaat het dan beginnen. Een welkomstwoord van regisseur Cees, gevolgd door de uitleg van de scènes die we gaan spelen  wordt enkele malen onderbroken door de jongste spelers. Toch wel mooi om te zien dat er heel veel jeugd is.

Nadat er is voorgespeeld wat de bedoeling is neemt iedereen een plekje in, in het theater. Er wordt diverse keren doorgenomen hoe het nog beter kan en zo rond de klok van half twee klinken er tevreden woorden uit de mond van Cees.

Met een mooi gevoel gaat iedereen de zondag ergens anders verder voort zetten en valt het in de Doolhof weer stil. Als ik in mijn auto naar huis rij, haal ik heel wat spelers in. De groep is weer bijna helemaal compleet!

 

 

Zondag 03 januari 2015

 

We zitten in 2015, het jaar dat we de Passiespelen weer ten tonele brengen. Toch wel speciaal als je dit realiseert. Je kijkt er in de tussen jaren naar uit maar sinds 4 dagen hebben we weer een speeljaar bereikt. Fijn nu gaat het hard richting de première.

Vandaag is de nieuwjaarsreceptie in de Haandert. Uit het verleden weet ik dat dit altijd de drukste bijeenkomst is in Januari. Natuurlijk heeft alles ermee te maken dat we aan de vooravond staan van het nieuwe seizoen. Rond 12 uur kom ik binnen en zie dat het werkelijk erg druk is. Ik kan aansluiten in een rij om het stichtingsbestuur de beste wensen over te brengen. Nadat dit gelukt is, neem ik een lekker bakje koffie met het traditionele stukje vlaai. Hierna begeef ik me tussen de andere spelers, iedereen even de beste wensen overbrengen is nog een hele klus.

Dan klinkt de stem van Frank Poeth door de ruimte, tijd voor de toespraak van voorzitter Wim Beurskens. Ook hij kijkt vooruit naar het komende speelseizoen. Mooie vooruitzichten zijn er zeker, dat klinkt goed! Daarna is de microfoon voor de wethouder. Hij vindt het een bijzondere groep, wij passiespelers. Zo'n grote groep enthousiaste medewekers blijft bijzonder.

Regisseur Cees Rullens gapt dat het lekker weer is en dat de doolhof dicht bij is dus.... zullen we gaan repeteren? Alle gekheid op een stokje, ook hij geeft aan dat het prima loopt. Repetities lopen op schema. Wel is het belangrijk dat iedereen probeert om zo min mogelijk repetities te missen. We zijn er nog niet, er is nog veel werk en daar hebben we iedereen bij nodig.

Nadat we weer helemaal op de hoogte is, tijd voor een drankje nog en een gezellig samenzijn. Op weg naar huis denk ik aan de maanden die voor ons liggen, het wordt weer leuk!

 

Woensdag 11-02-2015: Nog 1 keer rust!

 

Afgelopen zondag werd er buiten in de Doolhof gerepeteerd. De Scene Herodus werd, nadat deze binnen in de grondverf was gezet, nu verder in het theater vormgegeven. Eerst met de kleine groep. Na 12 uur kwam de grote groep erbij.

Bij binnenkomst in ons theater viel meteen op dat er erg hard gewerkt is de afgelopen tijd. Een groot gedeelte van de stadsmuur is al klaar en geeft een heel ander beeld. De huizen achter de tempels zijn niet meer te zien, zeker een heel groot voordeel! Het maakt de speelvloer ook intiem, ook al blijft hij erg groot. Ik hoef niet te vertellen dat de muur erg hoog is, ik zal er zeker niet op te vinden zijn met mijn hoogtevrees. De verlenging van de bovenvloer is voorzien van een leuning zodat het veiliger voelt.

In de pauze worden we door onze catering weer volledig in de watten gelegd. Broodjes frikadel, Saucijzenbroodjes, soep, warme chocomel wordt flink genuttigd. Ik kijk weer uit naar het komende speelseizoen als we voor en na de voorstelling al het lekkers weer tot ons mogen nemen wat de catering allemaal voor ons maakt. Vaak zien bezoekers alleen maar de acteurs, maar onze groep passiespelers is vele malen groter. Daar horen deze dames van de catering zeker bij. Bij weer en wind staan zij voor de spelers klaar met versnaperingen om weer wat energie tot je te nemen.

Na de repetitie wens Cees ons een fijne carnaval en zegt dat we na de carnaval in de hoogste versnelling richt de première gaan. Een blik in de agenda laat zien dat de komende 2 weken de laatste zijn zonder repetitie. Want na de carnaval is er elke week wel wat te doen. Ook is er afscheid genomen van de binnen repetities. Alle komende oefenmomenten zijn in de Doolhof. Zal snel gaan, nu de puntjes nog op de i, het koor erbij, de geluidsinstallatie en alle andere bijkomstigheden welke ervoor gaan zorgen dat het een uiterst bijzonder jaar gaat worden!

Nog 88 nachtjes slapen, op het moment dat ik dit schrijf!

 

Zondag 15 maart 2015

 

Balen, ik kijk naar buiten en het is bewolkt. Er valt zelfs een beetje regen naar beneden. Dat is niet zo mooi. Hadden we tijdens de fotoshoot nog een stralende zon, nu is het anders. Nat en koud. En dan moet je al vroeg aanwezig zijn. Net voor 7 uur loop ik in de ochtend de Doolhof binnen. Er zijn toch al wat mensen aanwezig. Niet zo gek, de fotoshoot in het theater is vandaag. De eerste lopen al met of in kostuums achter het toneel. De andere wrijft met een bak koffie de laatste slaap uit de ogen, en weer een andere kijkt op de telefoon naar het weer. "Wordt een koude dag....", gelukkig hebben we dekens.

Dan haal ik mijn kostuum en trek het aan. Het zwart van de Sanhedriet met een hoge hoed. Voor de foto's geen grime, dan maar richting tribune, De fotografen zoeken hun weg. Eentje vraagt of hij een foto van mij mag nemen. Nadat ik het prima heb gevonden knipt hij een hele serie.  "Wat een ogen, geweldig", zegt de fotograaf tegen mij. Nadat ik van hem begrepen heb waarvoor hij de foto's maakt, gaat hij weer ergens anders door met het knippen. Dan gaan we aan het werk. Diverse scènes passeren de revue en worden op de digitale plaat vastgelegd. Uit diverse hoek worden de foto's geknipt. Hulde voor Abbie, hij draagt op deze dag, het kruis in weinig kleren. Dan kun je het wel koud hebben maar dat vergeet je bijna als je naar hem kijkt. Ik had toch nog een jas bij mijn kostuum.

Gelukkig kunnen we ons in de pauze weer lekker opwarmen met de lekkernijen van Angelique en haar team! Warme Chocomel, soep en de diverse broodjes vinden gretig aftrek.

In de middag komen de beeldopnames. Ook hier worden weer diverse zaken voor de lopende camera gespeeld. En net zoals bij het maken van de foto's gaat alles 2 tot 3 keer overnieuw. Spannend wordt het als het kruis overeind komt en Abbie voor de eerste keer naar boven moet. Goede genade wat hoog! Hij liever als ik denk ik. Ik sta met mijn hoogtevrees met het zweet in de handen, terwijl onze jezus rustig hangt. Natuurlijk ziet het waanzinnig uit. Dan zegt Cees dat het klaar is. De verkleumde Passiespeler begeven zich alen naar de warme kleedlokalen en transformeren weer in hun "normale" uiterlijk.

Hoe komen de foto's eruit te zien? Hoe wordt het filmpje? Het zijn allemaal dingen die me door het hoofd vliegen. Binnenkort zullen we het weten!

Er komen nu geen foto's bij het bericht, deze volgen later!

 

Zondag 5 april 2015

 

Het is vandaag zondag 5 april, paaszondag! Toch wel een belangrijke dag bij de Passiespelen! Nog precies 5 weken en we gaan beginnen met seizoen 2015. Even een mooi moment om terug te kijken en ook even vooruit.

Na anderhalf jaar repeteren binnen en buiten, hebben we nu alleen nog de laatste loodjes te gaan. Dit doen we natuurlijk in ons eigen theater de Doolhof. Het was ook dit jaar weer een lange weg. Na de audities en de verassende rolbekendmaking, waarbij we een Jezus hebben die meteen de landelijke pers haalt. Dit is zolang ik meedoe aan de Passiespelen nog nooit gebeurt. Ook ik moest de nieuwe spelers en speelsters nog leren kennen die vanaf nu deel uit maken van onze grote Passiespel familie. Ik denk dat ze allemaal een mooie plaats in onze familie gevonden hebben, maar we zijn er zeker blij mee! Erg leuk om deze nieuwelingen allemaal te leren kennen.

De repetities binnen waren erg leerzaam en hier ontstonden soms kleine wonderen, die een scene echt indrukwekkend konden maken. Ook de bijzondere momenten van plezier zijn erg belangrijk tijdens de lange repetitie periode! We hebben ook weer erg hard gelachen, maar we hebben ook erg serieus gewerkt. Alleen door goed samen te werken kunnen we samen tot een groots resultaat komen.

Nu is bijna alles klaar. De nieuwe muziek is opgenomen, het koor is ook al vastgelegd, een groot deel van de kleding is al klaar en het decor staat al voor het grootste gedeelte. Het Doolhof theater heeft weer een heuse transformatie doorgelopen, en ziet er weer geweldig uit voor de komende voorstellingen. Er zal ook de komende weken nog heel veel gaan gebeuren maar daar hebben we dan ook nog 5 weken voor Ook de kaartverkoop is al in volle gang en loopt ook al voorspoedig. Ook in de pers kom je steeds vaker de Passiespelen tegen, je merkt dat ook de buitenwereld steeds meer geïnteresseerd begint te worden in de productie van 2015. Ik weet zeker dat de duizenden gasten een indrukwekkende Passiespelen 2015 gaan beleven.

In de laatste 5 weken gaan de puntjes op de i. Het koor en de muziek krijgen een plek in de voorstelling, en we gaan steeds grotere gedeeltes achter elkaar spelen, tot we eindelijk een complete doorloop gaan doen. Ook zullen we de ondersteuning gaan krijgen van een geweldige geluidsinstallatie, zodat onze bezoekers niets hoeven te missen! Ik kijk erg uit naar de komende weken. Het zal niet altijd even leuk zijn, want het zal bestaan op veel wachten, maar met wat beter weer zal dit beter te verdragen zijn. Wat hebben we avonden gehad waar het erg koud was, denk maar aan de fotoshoot en de avondrepetitie voor de EO.

Afgelopen donderdag was de officiële rollen uitreiking. Nadat onze voorzitter Wim de avond geopend had, en we door regisseur Cees nog eens lekker waren gemaakt voor de komende weken, kregen we onze rol officieel! Op een mooi gemaakte oorkonde staat je naam en welke rol je mag vertolken tijdens de Passiespelen 2015. Hierna was het nog een gezellig samenzijn in de Haandert. Morgen op paasmaandag de eiertip in de Doolhof!

 Rol van mij

De spanning komt er bij sommigen nu wel op, waardoor soms van muggen, olifanten gemaakt kunnen worden. Dit hoort er allemaal bij als je dichter op de première gaat komen. Ik herinner me nog explosiemomenten uit het verleden!

Ik wens iedereen die meewerkt aan de Passiespelen 2015 heel veel plezier met de laatste 5 weken, en dat we er op 10 mei helemaal klaar voor mogen staan om de bezoekers een waanzinnige voorstelling te laten beleven in ons mooie theater!

 

Zondag 12 april 2015

 

Vanmorgen rijd ik met lekker weer richting Tegelen. Het zonnetje schijnt en ik realiseer me dat het een lekker dagje gaan repeteren in de Doolhof. Gelukkig duurt de rit niet te lang, maar heb ik wel even lekker tijd om me toch een beetje voor te bereiden. We blijven natuurlijk wel op het verkeer letten, maar de scènes neem ik toch even in mijn hoofd door. Waarschijnlijk doen we wat we vrijdag ook gedaan hebben, alles voor de pauze. Na de middagpauze staat Herodes op het programma.

Ook buiten het theater merk je dat de Passiespelen dichterbij komen. Zo hier en daar staan al banners van de Passiespelen in een etalage van een winkel, en natuurlijk in de diverse bladen lees je al veel over ons spel. Toch valt me wat raars op als ik Tegelen binnen kom. Ik moet twee keer kijken maar het klopt. Dat staat toch verkeerd om? Er staat reclame in een weiland maar om het te lezen moet je je hoofd 90 graden naar rechts draaien. Ik kan hier wel om lachen. Overal worden foutjes gemaakt! Maakt niet uit, ze zijn te herstellen!

We zijn vanaf vandaag artiesten, want we moeten door onze mooi aangepaste artiesteningang naar binnen. Was dit vorig seizoen nog een echte achteringang, dit seizoen ziet het er uit om door een ringetje te halen. Mooi met bloemetjes versierd. Voor de controle komt er een huisje te staan, maar op het moment dat ik binnenkom wordt er nog niet gecontroleerd? Dat komt straks dan wel.

Een verassing voor iedereen. Herodes komt voor de middag? Foutje in de mail. Dan maar met de mensen die we hebben. De soldaten nemen terwijl de vrijdaggroep met Herodes aan het werk gaat, alles met regisseur Cees door.  Zo weten zij straks precies waar ze moeten staan en ook wanneer.

Tijdens de middagpauze hebben we weer heerlijk kunnen genieten van het lekkers wat het team van Angelique weer voor ons heeft klaarstaan. Ik heb weer echt genoten van het lekkere eten en drinken, en dan kun je er wel weer tegen aan. Wel natuurlijk ook alles opruimen. Ook daar is aan gedacht. Een mooie oplossing voor de bekers. Er wordt nog wel even gezongen voor de verjaardag van mijn dochter Fabiënne. Er hangen mooie tekeningen bij het winkeltje. Een jonge passiespeelster heeft voor haar communie een rondleiding mogen geven door het theater. Als dank kregen wij deze tekeningen.

Vanmiddag alles voor de pauze. Je merkt dat we 4 weken voor de première zitten. Het was nog nooit zo druk. Ik vraag me stiekem af of het wel op het toneel past? Gelukkig gaat het goed. Toch wel even wennen vandaag, niet alles is goed te horen, en hierdoor is het af en toe lastig te volgen op het boventoneel.

Na de voorstelling wordt met de grote groep de indeling van de huisjes doorgenomen. Dit vergt meer tijd dan verwacht, dan nog maar lekker wat drinken achter het toneel. Iedereen begint zich al lekker thuis te voelen. Terwijl de ouders gezellig kletsen gaan de kids op avontuur  in het bos. De oudere meiden nemen even een momentje om een leuke foto met Abbie te maken!

Daarna weer lekker naar huis. Ik heb het echte Passiespelgevoel te pakken. Na zo'n warme dag, met voetjes die moe zijn lekker naar huis. Nog 4 weken en dan zit er publiek bij!

 

Vrijdag 17 april en zondag 19 april 2015

 

Vandaag voeg ik 2 dagen samen. Allereerst even terug naar de melding van vorige week over de borden welke verkeerd stonden. Dit is allemaal netjes hersteld en ze staan er weer prachtig bij!

Als ik op vrijdag de Doolhof binnentreed vallen er meteen weer zaken op die aangeven dat we steeds dichter op de première komen. Op de plek waar ik normaal de auto parkeer staat een ehbo container. Verder zie ik dat de VIP tent ook weer op zijn vaste stekkie staat. Ook voor de bezoekers staan de tenten waar je voorzien kunt worden van een hapje en een drankje.

 

Een blik op het toneel laat ook weer wat moois zien. De planten welke vorige week nog in de pad stonden hebben een plek op m de bühne gekregen. Man wat ziet het er mooi uit. Ook de tent voor de spelers heeft zijn plek weer ingenomen, laten we hopen dat we hem komend seizoen vooral nodig hebben om in de schaduw te zitten. Dan hebben we mooi weer.

 

De dames van de kleding zijn de afgelopen week ook weer druk in de weer geweest. De hoeden van het Sanhedrin zijn nieuw gemaakt en voelen veel beter aan. Ook mijn kostuum is verlengt, was beetje kort.

 

We repeteren vanavond alles na de pauze en dit loopt best wel oké. Wat ook wel bijzonder te noemen is, is dat er vanavond 4 Jezussen in het theater aanwezig zijn.

Natuurlijk Abbie, Rene (Jezus 2010) want hij repeteerd, Cor (Jezus 2000) werkt aan decor, maar Jos (Jezus 1995) zit te kijken. Wel bijzonder! Leuk voor een foto!

 

De zondag is een speciale dag. Vandaag staat een doorloop op het programma met alles erop en eraan. Ook is er wel wat pers aanwezig waaronder Diewertje Blok die samen met een team opnames maakt voor het tv programma Landinwaarts. Ze is voor de repetitie in gesprek met Abbie. Diewertje is populair onder de Passiespelers. Velen gaan met de presentatrice, die we ook kennen van het Sinterklaas journaal, op de foto.

 

Cees geeft aan dat we ons in de kostuums gaan begeven, de pruiken laten opzetten, en ons helemaal klaarmaken. Dit zodat als straks de grote groep komt wij alvast klaar zijn.

 

Als iedereen klaar is start de repetitie. Alles na Herodes tot het einde. Nu dus ook met de geseling. Voor het eerst land de zweep op Abbie's rug. De camera van Landinwaarts draait en bekijkt het van dichtbij. Zo lopen we door tot net voor het einde. Enige consternatie is er als bij de kruisiging de atributen ontbreken. Een mooie test voor de rest van de spelers, om dit "gaatje" dicht te spelen. In de pauze weer even goed de innerlijke mens verstevigen met het lekkere eten van onze catering. Abbie heeft het met interviewshet zo druk dat hij nog geen tijd heeft om te eten. Ik kan hem toch een beetje gelukkig maken met een broodje en wat te drinken. Ook blijkt tot schrik van iedereen dat de geseling toch wat schade heeft opgeleverd.

 

In de middag een komplete doorloop met iedereen en alles wat klaar is. Het gaat op deze zonnige zondag lekker. We lopen zonder onderbrekingen door de hele voorstelling heen. We zijn er natuurlijk nog niet, maar we zijn op de hele goede weg. Met nog drie weken te gaan hoeft dat ook nog niet. Er moeten ook nog dingen zijn om aan te werken. Het geeft aan iedereen we aan hoe de voorstelling eruit zal gaan zien. Nu hebben oom wij spelers alles gezien en vooral ook de prachtige muziek gehoord die de voorstelling versterken zal.

 

Tevreden kan ik naar huis. Erg moe maar zeker voldaan. Nog drie weken!

 

Vrijdag 24 april 2015

 

Nog twee weken en dan zullen we ons spel aan het publiek gaan tonen. De spanning neemt langzaam toe! Vanavond een repetitie met de vrijdaggroep.

Overdag verschijnen de eerste foto's van de enorme tribune welke deze week is opgebouwd. Ik kijk er dan ook naar uit om richting Tegelen te gaan. Bij binnenkomst valt mijn oog meteen op de ingang. Hier staan twee torentjes waardoor het publiek naar binnen kan gaan. Zo wordt het theater doorgetrokken zelfs tot op de toegangsweg. Er staat ook een huisje van waaruit er informatie/verkoop geregeld kan worden. Iets verder staan er twee "Wachtershuisjes", hier is de toegangscontrole. Stond hier vorige keer nog een tent. Dit is toch echt veel mooier!

Dan van mijn oog op de tribune! Mijn mond valt open! Een enorme tribune staat er, tot bijna aan het dak. Als ik er omheen loop zie ik dat er al geoefend wordt door de soldaten. ik kan het niet laten om op de tribune te klimmen en helemaal naar boven te lopen. Ik heb hoogtevrees dus het kriebelt wel, maar het valt best wel mee. Maar als ik boven in het midden zit heb je wel een prachtig overzicht! Echt geweldig!

De repetitie verloopt prima! Je merkt aan alles dat het dichterbij komt! Zondag nog een repetitie met de hele groep en dan gaan we de laatste twee weken in.

 

01-05-2015 De laatste Loodjes.....

 

Vandaag mijn laatste bijdrage in het dagboek voor de Première. We zitten op de vrijdag 01-05. Nog 10 dagen en we gaan van start. De komende dagen zullen bijna volledig in het teken staan van de Passiespelen. Behoudens komende dinsdag zijn alle dagen vol gepland met repetities. Dus dat betekend ook weinig tijd om nog in het dagboek te gaan schrijven. Natuurlijk zullen we wel foto's blijven maken tijdens deze laatste week en zullen we proberen je later toch een beeld te geven van wat er allemaal nodig is om zo'n prachtige productie als de passiespelen op de planken te krijgen.

 

Woensdag was ik voor het laatst in de doolhof. De laatste repetitie waarbij er zaken nog niet klaar zijn. De heren van het geluid hebben de afgelopen week enorm hard gewerkt en het resultaat is ook goed te zien. Boven in de kap hangt de geluids- en licht-installatie welke ervoor zal gaan zorgen dat het voor het gehele publiek goed te verstaan zal zijn wat er gezegd wordt. Het licht gaat ervoor zorgen, net als in 2010, dat het altijd lijkt of de zon schijnt.

 

Vanavond gebruiken we voor de laatste keer de kleinere installatie die er voor zorgde dat alles gerepeteerd kon worden. Misschien is het dan ook wel even tijd om Peter Paar in het zonnetje te zetten. Samen met enkele anderen was hij er altijd, weer of geen weer, om voor het geluid te zorgen. We hebben al vaker melding gemaakt dat het niet alleen de spelers zijn, maar dat de groep van de passiespelen voor groter is. Natuurlijk staat een groot bedrijf garant voor de kwaliteit van het geluid, maar hier hangt dan ook een prijskaartje aan. Belangrijk is het dan ook dat er mensen zijn als Peter die er voor zorgt met beperkte middelen dat we tot in details kunnen repeteren, zodat het wel klaar staat. En dat we nu er klaar voor zijn!

 

De komende week gaan echt alle puzzelstukjes op de plek vallen. zodat we op 10 mei een prachtige première gaan krijgen. De weg er naar toe is nog lang maar we gaan hem met vol vertrouwen nemen! Iedereen vanaf deze plek heel veel plezier de komende week. Het gaat een zware week worden, maar ik heb er erg veel zin in!