Helleveeg/Koor - Marja Haanen

We zijn in 1986 in Tegelen komen wonen. In 1990 zijn we voor het eerst naar de Passiespelen geweest kijken.

En net als zovelen waren we onder de indruk. Na enkele jaren stond in het toen nog bestaande weekkrantje een oproep om mee te doen met de Passiespelen. Deze oproep werd gedaan door Paula, assistente van dokter Beurskens. Hij was onze huisarts en Paula was de secretaresse van de Passiespelen en de dokter uiteraard de voorzitter.

Ik heb me toen meteen aangemeld; ik had op de middelbare school meegedaan met een toneelclubje en dat vond ik heel leuk.

Meteen maar voor een sprekende rol opgegeven.

 

Destijds tijdens de spelen van 1995, was Richard den Dulk de regisseur. Volgens mij was er niet eens een auditie...

Ik kreeg (een van) de rol van vrouw bij het vuur, samen met Suzanne van Bree en Nel Schroemges. We lagen in de struiken met enkele soldaten..

Omdat er toen ook een tekort aan apostelen was, heb ik Peter gevraagd of hij ook mee wilde doen. Hij deed toen mee met de film de Partizanen van Theu Boermans. Omdat er nog meer Tegelse mannen meededen, werden die ook gevraagd: Theo Hammans en Driessen. De laatste heeft in(..)nog een keer Pilatus gespeelt.

Nou ja, en toen waren we verkocht...9 maanden later werd Ivo geboren, dus eigenlijk was hij er de eerste keer ook een beetje bij..

In 2000 Kwam Ben Verbong als regisseur, mét auditie. Die verliep eigenlijk heel gezellig kan ik me herinneren.

Deze keer werd het vrouw aan het water. Aan/langs een steiger rode lappen wassen.

 

In 2005 was het iets vergelijkbaars; weer bij het water. Weer enkele korte regels tekst. Roddelende dames en een soort protest door met de waslappen op de stenen te slaan. Na de pauze was ik de vrouw van Pilatus; een rol van Jaap (..) Helaas was toen alleen in dat jaar helemaal geen tekst voor Claudia..

In 2010 was mijn jaar met de tot nu toe mooiste rol: Maria Magdalena. Ik heb in het jaar ervoor veel gelezen over Maria Magdalena. Daardoor kreeg ik een héél ander beeld van haar dan sommige anderen denken dat ze was. Ook door de boeken van Esther de Boer, die een proefschrift over haar heeft geschreven. https://www.riemerroukema.nl/downloads/RiemerRoukema-0031.pdf Héél indrukwekkend! Met dank ook aan Donña; 2 keer ook een van de Maria Magdalena's, waarvan ik enkele boeken mocht lenen.

Cees kende Esther persoonlijk en was van plan om een gesprek met haar te regelen waar Ingrid en ik naar toe mochten. Helaas bleek in maart 2010 dat zij ernstig ziek was en uiteindelijk is ze op 6 juli overleden.

 

Qua tekst was toen de rol nog steeds vrij klein. De jaren erna werd het steeds groter.

Ik ben wel trots dat ik in dat rijtje ben beland; tussen illustere voorgangsters zoals o.a. Elly Siebges-Denessen!

En héél mooi dat de dochter van mijn vriendin Tiny, die in 2015 op dezelfde dag als mijn vader overleed (na later bleek een half uur na elkaar..).

Het was een heel mooi jaar met veel dierbare herinneringen en anekdotes! Met René Geijbels als Jezus, Jasper Kuntzelaers (broer van huidige MM) als Judas en Robert Bouten als een hele enge Herodes.., Jijzelf natuurlijk als Johannes, Ingrid als mijn zus en Eric Derikx als onze broer Lazarus.

In 2015 kreeg ik in 3e instantie enkele regeltjes tekst aan het begin van het spel. Dat vond ik niet zo leuk (ik werd bijna over geslagen...), maar misschien heeft dit zo moeten zijn: hierdoor kon ik op tijd, ook met hulp van andere speelsters in ons huisje, naar mijn op sterven liggende vader.

 

Ik heb ook in alle voorstellingen met koor mee gezongen! Dat was ik bijna nog vergeten.. Dit werd in de loop van de jaren ook steeds anders/uitgebreider. Van op- en aflopen als koor (en tussendoor snel snel omkleden) naar helemaal meedoen als volk, voor wie dat wilde natuurlijk. Van prachtige passende bestaande muziekstukken naar speciaal gecomponeerde stukken! Zóó mooi om allemaal mee te maken en te zien groeien! De gezichten van de componist die zijn creatie tot leven ziet komen tijdens de repetitie: on-be-taal-baar! Van verbazing naar stralend. En dat alles onder de bezielende leiding van Ben Benders; ook al zo'n fenomeen..

 

Het leuke van de Passiespelen vind ik dat je zelfs als 'volk' je min of meer je eigen 'ding' kunt doen.

Zelf iets verzinnen om te doen. Als het niet goed is, zegt Cees het gauw genoeg..

Hoewel ik zelf niet zo goed ben in zelf iets verzinnen, lukt het vaak wel in samenspel met anderen. Je wordt op ideeën gebracht door anderen; als een stroom van ideeën/gedachten die als een rode draad worden doorgegeven..

 

Mijn kijk op 2021 is open: ik wacht af wat er nog allemaal gaat komen. Het is weer een hele mooie groep bij elkaar. Met oude bekende spelers, nieuwe spelers, nieuwe bekende spelers. Toch knap dat Cees dit weer bij elkaar heeft gesprokkeld.

Ik ben wel blij dat we extra tijd hebben gekregen en hoop van harte dat het virus tzt zodanig is verminderd, dat het wel een enigszins gewone voorstelling gaat worden. Ik kijk er wel heel erg naar uit.. (binnenkort toch maar weer eens mijn zinnetjes opnieuw van buiten gaan leren)

Ondanks het feit dat ik nog steeds niet echt een beeld heb van de hellevegen/mijn rol als helleveeg.  Ik moet nog steeds iets voor die rol verzinnen.

 

Hartelijke groet,

 

Marja.