Jezus - Marcel Claessen

Marcel Claessen

 

In 2021 wordt de rol van Jezus vertolkt door Marcel Claessen

 

Marcel Claessen, is 53 jaar en woonachtig in Beesel Hij is vader van drie kinderen en leerkracht basisonderwijs. Marcel is van kleins af aan actief geweest op het gebied van amateurtoneel. Van revues tot Draaksteken tot kleine, mooie (serieuze) theaterproducties.

In 2015 kwam Marcel in aanraking met de Passiespelen van Tegelen en mocht hij de rol van Judas op zich nemen.

 

Voor het seizoen 2020 heeft hij een mooie auditie gedaan voor alle mogelijk beschikbare rollen in de Passiespelen. “ Ik wilde zoveel mogelijk facetten van mij als speler laten zien, dus daarom had ik alle drie de auditieteksten op eigen wijze ingestudeerd. Het werd de Jezusrol. Uitdaging om in elke rol de lagen te zoeken die voor mezelf als speler het moeilijkst bereikbaar zijn. De gebieden dus waarop ik kwetsbaar word als speler”. Het werd de rol van Jezus in 2020. “In mijn rol als Jezus ga ik de uitdaging aan om als energieke, extraverte speler de kalmte en de zachtheid te spelen. Het geduld van Jezus, de vergevingsgezindheid, de “gesprekken” tussen hem en zijn Vader en meer van zulke eigenschappen. Het vraagt een zekere rust in het spel, in de rol, vind ik. Maar gek genoeg met wél dezelfde energie die ik in me heb. Dus de kracht moet er vanuit de binnenkant afspatten en niet vanaf de voor de hand liggende buitenkant. Interessante uitdaging”!

 

“Judas wordt de nieuwe Jezus”, kopte de krant ergens eind juni 2018.

Dat vond ik een mooi zinnetje. Niet alleen omdat het feitelijk zo is, (de avond voorafgaand werd mijn naam in de Haandert gekoppeld aan deze prachtige rol) maar ook omdat deze krantenkop voor mij meteen de onbegrensde mogelijkheden weergeeft als je het geluk hebt te mogen acteren of toneelspelen. Een rol biedt me de kans alle lagen van het “mens zijn” te mogen aanboren: van een totaal geflipte koning, tot een stoere schipper in zijn momenten van doodsangst, naar de harde zakenvrouw met de zachtheid van een lieve kleuterjuf, een 53-jarige die 33 is, het lichte en harmonieuze in Helios, het geruïneerde kind in Kore… Ik kan en mag het allemaal zijn als ik speel: fascinerend, steeds opnieuw!

En dus ook Judas die de nieuwe Jezus wordt. Of andersom: de nieuwe Jezus waar de oude Judas nog in zit. Of de Jezus die mogelijk allang in Judas heeft gezeten. Allemaal razend interessante facetten van het mogen spelen. Allemaal samengevat in die korte krantenkop.

 

Met de start van de repetities waren we weer begonnen aan de lange reis naar ons einddoel: de Passiespelen 2020. Corona trok een enorm zware wissel op het leven in de hele wereld… Nog steeds kan ik zomaar opeens geraakt worden en ben ik diep onder de indruk als ik denk aan de blijvende gevolgen die dit virus zal nalaten… Maar toch… We vinden een pad. En dus ook verder op weg naar de Passiespelen 2021.

Ik genoot en geniet enorm van “de steden waar we tussentijds aanleggen” tijdens de repetities. Koffer weer wat voller laden en verder reizen. Elke week samen weer nieuwe mogelijkheden ontdekken en alle onvermoede bronnen in onszelf aanboren en doorleven, om het strakjes met al deze ingrediënten aan het publiek te mogen geven:

“Was Jezus nou Judas? Of wil Pilatus eigenlijk ook niet een beetje Jezus zijn? Is de gekte van Rebecca dezelfde als die van Herodes? Ik lijk als toeschouwer wel héél erg op de moeder van Judas…”

 

Het is zo lekker om te mogen spelen in het mooiste verhaal van de wereld. En ooooow wat zal onze voorstelling er toe doen.

Om dan vervolgens na de repetities en straks na de voorstellingen samen wat te drinken, na te praten, flauwekul te maken en vriendschapsbanden te verstevigen.

Goh, wat ben ik blij dat ik weer erbij mag zijn. Die familie bestaat dus echt, met mensen die me zoveel waard zijn.

Laten we gauw weer verder gaan met ons mooie proces richting voorstelling…

Ik ben die Jezus, of die Judas, of misschien wel die Maria, of misschien wel die volgeling, die hogepriester wellicht of de man rechts achteraan in het decor van de Doolhof.

Ik ben het allemaal…

En ik ben tegelijkertijd helemaal niets…

Ik ben Marcel Claessen en ik speel mee in de Passiespelen van 2021 “Hem achterna…”

 

Met hart en ziel.

 

Meer dan ooit tevoren.