Techniek - Peter Paar

Mijn naam is Peter Paar, hoop binnenkort 65 jaren jong te worden en ik ben inmiddels 39 jaar getrouwd met Lisette en heb 2 prachtige dochters volwassen zien worden en nu inmiddels opa van 2 kleinkinderen.

Sinds 1977 heb ik mijn passionele hobby gevonden in de licht en geluidstechniek bij het amateurtoneel.

Bij toneelvereniging ZET DOOR in Tegelen begonnen en na diverse cursussen en trainingen een uit de hand gelopen hobby geworden.

Ik heb in die tijd bij veel toneelverenigingen technische ondersteuning gedaan door heel Limburg.

Ook de Limburgse federatie van amateurtoneelverenigingen (LFA) wist mij te strikken voor diverse activiteiten.

In 1990 werden we gevraagd door een groep passiespelers of we zin hadden om tijdens de zomerperiode de vakantie leegte in “het volk” mee op te vullen.

Samen met onze 2 dochters werden het ongeveer 16 voorstellingen “invallen”.

Toen greep ons ook het “passievirus” en zijn ook gelijk lid geworden van de passiefamilie.

Dit werd in 1995 officieel.

Gewoon mee doen in het spel in het volk was het devies.

 

In die tijd werd er nog gewerkt met de rode en groene signaallampen, om op te komen.

Dit systeem heb ik in 1994 volledig vernieuwd met led lampjes en een nieuwe schakelkast.

Werkte prima en is er nog altijd (voor het geval dat het weer gebruikt gaat worden).

Daarna ben ik steeds meer betrokken geraakt bij de techniek binnen het passiespel.

Tot ik eigenlijk volledig meedeed met de techniek onder de bezielende leiding van Frans Roubroeks uit Roermond. Sinds 4 seizoenen is dit in handen van Houben  en Houben Souren mediatechniek uit Roermond.

Ik mag al deze seizoenen de gehele zendmicrofoon verdeling maken inclusief de zender wissel procedure.

Tevens zit ik tijdens de voorstellingen aan de knoppen om de muziek en koorzang in te starten.

Ook achter de schermen ben ik druk doende om op diverse plaatsen in het theater luidsprekersystemen te plaatsen om de verstaanbaarheid proberen uit te dragen.

Vanuit mijn werk gezien (OCE) was het ook geen probleem om de tekstboekjes te printen voor alle medewerkers wat ik dus 3 seizoenen heb gedaan ook seizoen 2020.

Nu ik niet meer werkzaam ben bij OCE is deze “taak”weggevallen en moeten andere contacten gelegd worden.

Tijdens het seizoen ben ik ook vaker verzocht technische medewerking te verlenen te assisteren bij activiteiten achter en na de voorstellingen.

Uiteraard ook tijdens de voorafgaande repetitieperiode ben ik actief in het theater en het passiekoor op zaterdag.

 

In 2010 ontstond vanwege de huisjes die op het podium stonden een passiegroep “huisje 3”, waarvan ik ook deel van uit mag maken en welke nu nog steeds als watsapp groep aktief is.

 

Inmiddels na de lange amateur carrière mocht ik ook een onderscheiding namens de Koning in ontvangst nemen welke door de corona crisis een heel speciale lading heeft gekregen. Ik ben er erg trots op net zoals het speldje van het LFA (25 jaar lid van ZET DOOR)  en het ‘muulke’ “de Schaduw” ook van de LFA.

Ook ik heb dit, net zoals toneelspelers en alle andere theater en toneel werkers, altijd gedaan om het publiek een mooie voorstelling te geven.

 

Om af te sluiten met dit verhaaltje kan ik ook nog vertellen dat ik sinds enkele jaren (15) samen met Lex Houba,  Europa in reis om op diverse plaatsen Passiespelen te bezoeken en spelers te ontmoeten, wat een erg inspirerende bezigheid is die al veel verschillende vernieuwende maar ook traditionele voorstellingen te zien gaven.

 

Balende dat 2020 afgelast is waar we met z’n allen veel uurtjes werk hebben ingestoken gaan we met frisse moed de voorbereidingen starten voor het seizoen 2021.

 

Dit bôn ich en ich heb d’r zin in.

 

Blief gezôngk………

 

Peter Paar