Yasin - Jan van Wegberg,

Hoi, ik ben Jan van Wegberg, 53 jaar en geboren en getogen in Susteren.

 

In 1995 heb ik voor het eerst de Passiespelen bezocht en sinds die tijd woon ik elke editie 1 ofmeerdere voorstellingen bij. Steeds weer ben ik erg onder de indruk van de kracht van het verhaal en de overweldigende manier waarop de spelers die kracht overbrengen aan het publiek.

 

Mede geïnspireerd door de Passiespelen heb ik in 2000 auditie gedaan voor het openluchtspel “Weerlicht der Eeuwen”. Dit stuk, ook geschreven door pater Jacques Schreurs, is een belangrijk onderdeel van de zeven jaarlijkse Heiligdomsvaart in Susteren (www.heiligdomsvaart.nl). In 2000 en 2007 mocht ik de rol van “Spelleider” vertolken en in 2014 was ik “Willibrord”.

 

Hoewel ik al eerder auditie had willen doen voor de Passiespelen is het er oa door de combinatie met de Heiligdomsvaart nooit van gekomen. 2020 paste wel precies alleen meende ik dat ik inmiddels te oud was voor een rol. De oproep voor de extra audities heeft me gelukkig toch over de streep getrokken en ik vind het gaaf dat ik de kans gekregen heb om Yasin te mogen spelen.

 

Dat met de première in zicht het hele proces stilviel doet nog steeds onwerkelijk aan, net als het feit dat we nu opnieuw in de voorbereiding zitten van voorstellingen die eigenlijk al gespeeld hadden moeten zijn. Zoals al vaker benoemd ben ook ik er echter van overtuigd dat de passiespelen door dit hele gebeuren krachtiger en intenser zullen worden. En hoewel Yasin niet echt een fan is van Jezus wil ik niets liever dan “Hem Achterna”.