Amer - Ap van der Mark

Mijn naam is Ap van der Mark, 64 jaar en getrouwd met Ineke Willemse. Vader van twee dochters en opa van een kleindochter. Ik ben geboren in Schiedam en opgegroeid in Rotterdam. In 1984 ben ik gaan werken bij Océ en gaan wonen in Baarlo.

 

Mijn eerste seizoen passiespelen is in 2000. Ben Verbong is de regisseur en hij heeft veel vernieuwende ideëen voor het spel. Meer filmisch, met vuurspuwers en met live muziek. Ben wil dat het spel opent met een groot koor en daarvoor worden zangers gezocht. Bij het lezen van de advertentie had ik meteen het gevoel dat dit iets bijzonders moest gaan worden! En voor mij persoonlijk wordt het dubbel bijzonder omdat ik daar Ineke voor het eerst ontmoet. Al begint de liefde jaren later, het zijn de passiespelen die ons bij elkaar brengen.

 

In het seizoen 2005 doen we ook allebei mee in het koor. Het koor is nu veel meer geintegreerd in het spel, we zijn dit keer in dezelfde kleding als het volk. Ik heb zelfs af en toe een mini tekstrol. Als de getuige bij een voorstelling verhinderd is zeg ik: “Die man daar heeft beweerd dat ie de tempel kan afbreken en in 30 dagen weer kan opbouwen! “.

 

In 2010 heb ik twee mooie rollen. Als hogepriester Jozua sleept ik de overspelige vrouw naar Jezus. Met een mooie dialoog over welk mens zonder zonde is. Daarna heel snel omkleden in een stoer berenvel en met brandende toorts opkomen als Malchus: de soldaten hoofdman waarbij in het gevecht met Petrus het oor wordt afgehakt. In 2015 ben ik één van de apostelen en zit dan mee bij het laatste avondmaal. In dat seizoen loop ik ook met de ezel over het podium, altijd spannend want het is toch een wild dier die door een schreeuwende en tierende menigte loopt.

 

Dit seizoen speel ik Amer, een man die helemaal niets van die Jezus moet hebben! Maar gaandeweg begint twijfel te klagen, zou die man dan toch iets bijzonders verkondigen..?